Min installation

Man får ofta frågan om hur man kopplar in utrustning X eller kabel Y, och det är ju inte så konstigt att folk undrar nu när det kommer till en massa nya prylar i hemmet. För att visa hur jag har gjort hemma hos mig så har jag nu skapat denna sida som kommer fyllas på efterhand jag får tillgång till all utrustning som skall installeras. Jag vill inte på något sätt påstå att detta skulle vara nått facit för hur en installation skall se ut (proffsen skrattar säkert), utan snarare som ett exempel på hur en vanlig ”svensson” har valt att lösa det problem han ställts inför. Skratta eller inspireras, ni gör som ni vill. 🙂

Bakgrund

Då jag kör Internet via det mobila telenätet idag, eftersom det inte finns något annat i Hörsne där jag bor, och mobilnätet är som det är på Gotland (usel täckning), så har jag fått montera mitt 3G modem i min lada. Endast ute i nocken på gavelspetsen på min lada når jag över träden och får acceptabel mottagning till modemet. Min router står sedan placerad i förrådet i ladan och därifrån har jag grävt en slang med nätverkskabel in till huset (cirka 50 meter). Eftersom jag har min Internetutrustning i ladan idag så blev det rätt naturligt att när vi skulle gräva ner fiberslang på åkern bakom ladan så skulle min slang grävas fram till ladan. Det blev en minimal ingrävning på min fastighet och jag kunde utnyttja den befintliga kabeln in till huset precis som jag gör idag. Fiberomvandlaren skall placeras i förrådet i ladan och gatewayn (RGW) kommer att placeras inne i huset.

Plåtlådan på väggen

Efter lite letande i ladan så hittade jag svärfars slaghammare (för att få hål i väggen) och en grensax (klippa slangen) som fick bli mina huvudverktyg för att få upp plåtlådan på laduväggen. Ni har fått en plastpåse (kallad ”installationskitt”) som innehåller en plåtlåda som skall monteras på fastighetens vägg, en 20 meter vit fiberkabel, lite plastdetaljer till lådan, och en handfull med klammer att fästa kabeln med inomhus.

Här är stegen som min installation bestod av:

 1. Eftersom jag kommer ha min utrustning i ladan så ser ni här slangen som är nergrävd intill den murade laduväggen. Med hjälp av en slaghammare tog jag mig lätt igenom lecablocken in i ladan, det var som att skära smör med lasersvärd. Då grävarna drog slang in till mig så passade dom på att byta slangrulle på kabelvagnen eftersom den precis tagit slut, det blev en fyra meter slangstump över som jag roffade åt mig. Den slangstumpen använde jag sedan för att dra fibern vidare inne i ladan, det är därför det sticker ut en slang ur det nyss borrade hålet i väggen. Ni behöver alltså inte dra någon extra slang inne i ert hus, ett hål i väggen i cirka 45 graders vinkel för att inte den vita kabeln skall böjas för skarpt är det ni behöver prestera.
 2. Plocka ur plåtlådan och plastkopplingen ur påsen ni fått och montera fast plastkopplingen i botten av plåtlådan.
 3. Öppna locket på plåtlådan och placera den över det borrade hålet på väggen, gör märken för skruvarna som skall borras in i väggen för att skruva fast lådan, och måtta vart ni skall klippa av slangen (den skall gå in cirka en centimeter i lådan).
 4. Klipp av slangen på rätt ställe(!).
 5. Trä på plastsmuttern och för in slangen i botten av lådan och skruva fast. Förfarandet liknar väldigt mycket hur man skarvar en vanlig trädgårdsslang.
 6. Skruva fast lådan på väggen. Eftersom min låda sitter på en stenvägg så fick jag först borra hål och sätta i plugg som skruvarna skall skruvas i för att det skall sitta säkert.
 7. Gå in i huset och rulla försiktigt ut den vita fiberkabeln, och mata ut den okontakterade änden genom hålet. Kabeln skall nå fram till fiberomvandlaren och cirka 60-100 cm in i denna(det skall rullas upp  i boxen), resten av kabeln skall matas ut ur huset genom hålet.
 8. Klamra den vita fiberkabeln på väggen eller köp en snygg vit kabellist som den kan ligga i.
 9. Rulla försiktigt upp all överbliven kabel på utsidan av huset och lägg den bredvid plåtlådan. Sätt försiktigt och temporärt dit locket på lådan. Täta med silicon/latex eller dyl vid behov för att inte få in fukt i huset.

Nu är installationen klar! När fiberentreprenören blåst in en fiber i din slang så kommer den att komma upp i plåtlådan, de kommer sedan att komma dit och klippa av överflödig vit fiberkabel och svetsa ihop den med den inblåsta fibern. Därefter kan ni sätta på locket ordentligt.

Fiberomvandlaren

Efter att jag monterat plåtlådan på min laduvägg och dragit in fibern i mitt förråd i ladan så var det dags att sätta upp fiberomvandlaren. Jag valde att montera den på väggen där min befintliga router sitter idag, vad man skall tänka på är att utrustningen skall sitta skyddad och i ett utrymme som är frostfritt.

Här är stegen som min installation bestod av:

 1. Jag börjar med att dela fiberomvandlaren genom att trycka in de båda snäppena med en spårskruvmejsel. Omvandlaren delar sig då i en bottenplatta som skall skruvas upp på väggen och ett ”lock” som innehåller all elektronik.
 2. Eftersom fiber kommer in från vänster i omvandlaren för min installation så gör jag hål nere på kanten av bottenplattar. Liksom annat elmaterial så är denna box förberedd för att man skall kunna dra in kablarna från olika håll, se medföljande beskrivning för vidare förklaring.
 3. När ingången i bottenplattan är gjord så mäter jag ut cirka 60-100 cm (är inte så noggrant) av fiberkabeln som skall lindas upp inne i lådan. Man skall alltså se till att det finns ett visst överflöd av kabeln upplindad i lådan ifall man skulle behöva lossa eller flytta lådan en liten bit, om man inte gör detta så blir hela installationen ”stum” och det finns inga marginaler att spela med. För att göra detta så måste ni linda upp lite av kabel som ni kanske har rullat upp ute vid plåtlådan på väggen.
 4. Jag lindar nu upp den uppmätta kabelstumpen motsols på bottenplattan, se till att ni tar ut svängarna så att det blir runda och mjuka svängar! Jag har satt ett litet grönt bundband för att hålla fast fiberkabeln där den kommer in.
 5. Nu måttar jag in bottenplattan på väggen och skruvar fast den med vanlig träskruv i de hål som finns i botten. Dra inte i skruvarna för hårt så att ni knäcker plasten, en vanlig skruvmejsel är bättre än en skruvdragare.
 6. Dra ut den svarta skyddsstycket från fiberurtaget som sitter på kretskortet och dra ut det vita skyddsstycket från kontakten på fiberkabeln. Anslut fiberkabeln till urtaget på kretskortet, notera att kontakten på kabeln har en liten pigg som skall passa in i skåran på kretskortets urtag. Kabeln kan alltså bara sättas i om man vänder kontakten rätt. Var noggrann med att du trycker in kontakten på kabeln hela vägen in urtaget för att anslutningen skall fungera korrekt. Spara skyddsstyckena i en plastpåse i kartongen för fiberomvandlaren ifall du någon gång skall ta isär installationen.
 7. Sätt försiktigt dit locket med kretskortet på bottenplattan som sitter på väggen, börja i nederkant och tryck sedan ihop lådan uppe. Var försiktig så att du inte klämmer kabeln eller att det blir någon skarp böj på den!
 8. Koppla in nätverkskabel till gateway och elkabel till fiberomvandlaren, men vänta med att starta den tills fibernätet är färdigt och driftsatt!
Annonser

2 kommentarer till Min installation

 1. Ping: Grävningen är snart klar | Hörsne Bara Fiber

 2. Ping: Grävarna tackar för sig | Hörsne Bara Fiber

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.