Statusuppdatering för avgrävning, dag 3

Arbetet fortskrider långsammare än vad man hoppats på. Den enorma mängden vatten som ligger och trycker i marken försvårar arbetet en hel del. Man har fått låna in kraftigare länspumpar för att försöka hålla vattnet undan från de hål i marken som de grävt upp för att kunna komma åt slangar och få i en ny kabel. Längs den 1.5 Km långa sträckan som behöver dras om så har de behövt gräva upp gropar för att stegvis kunna mata fram den nya kabeln. När jag besökte platsen kl.16 idag så hade de precis lyckas få fram en ny fiberkabel mellan de två skåpen där det varit avbrott. Men då det blivit mörk och kväll så har man valt att avsluta arbetet för dagen, manskapet är trötta och det kan vara farligt att arbeta i mörkret med alla vattenfyllda hål.

Den svåraste delen är nu över, att lokalisera felet, få ur den gamla kabeln och få i en ny. Tidigt i morgon fortsätter dom med att svetsa de 48st fiberledare som kabeln består av, de kommer att börja med de som går till inkopplade fastigheter så klart, så att ni kommer igång så fort som möjligt.

Mer information kommer löpande allteftersom vi får mer information!

Här finns en karta där man ser berörd sträcka, utropstecknet till vänster är där avbrottet skedde (vad vi fått information om just nu). Mellan de två oranga ”KS” markörerna har man nu lyckats blåsa i en ny kabel.

Detta inlägg publicerades i Fibernyheter. Bokmärk permalänken.