Nu börjar svetsningen av fastigheterna

Svetsning

I fredags svetsade BRS Networks den sista fibern i skåpen, hela ”stam-nätet” är nu klart. Tjoho! Samtidigt så monterade Telia sin utrustning i Hörsne telefonstation och till kvällen borde utrustningen varit inkopplad med en fungerade länk till Dalhem station och vidare ut på Internet. På måndag börjar BRS att svetsa fiber vid fastigheterna, det vill säga att de kommer hem till lådan som sitter på er vägg, klipper av överbliven kabel och svetsar ihop den inkommande fibern med den vita som kommer inifrån ert hus. Arbetet med att svetsa alla fastigheter tar cirka två veckor, förseningen enligt tidplan beror på felmarkeringar som vi haft i kopplingsskåpen som gjort att svetsningen inte kunnat påbörjats som planerat (se föregående inlägg för mer information). När svetsningen är gjord skall fiberkablarna mätas in ifrån telefonstationen för att se att alla svetsar håller måtten och att dämpningen i kabel är inom vissa riktvärden.

Om ni har satt upp all Telia-utrustning i hemmet och kopplat in fiberkabel till fiberomvandlaren, se till att INTE starta utrustningen innan vi gett klartecken. Det går nämligen inte att mäta in kabeln om fiberomvandlaren är igång.

En del fastigheter har dragit in slangen i källaren och valt att sätta upp plåtlådan på insidan av väggen. För att kunna svetsa dessa fastigheter måste ni vara hemma när svetsarna kommer så att de kan komma in och göra sitt arbete, återkom till oss i styrelsen om ni har lådan på insidan av huset så får vi boka in en tid för besöket.

Den planerade ordningen som fastigheterna skall svetsas i ser ut så här, med reservation för förändringar.

Ruckus

För er som fyllt i att ni vill ha en eller flera Ruckus-enheter (trådlös sändare/mottagare till TV) i beställningsblanketten kommer här lite nyheter.

Som det var sagt på mötet med Telia i bygdegården så skulle man fylla i beställningsblanketten huruvida man var intresserad av att köpa till Ruckus-enheter till sina TV-apparater, vi i föreningen skulle sedan få alla dessa levererade till EN plats (typ bygdegården) där vi skulle dela ut dessa till de hushåll som hade beställt. Vi skulle få EN faktura av Telia för detta och det var sedan upp till oss att begära in pengar från respektive hushåll. Som ni förstår så är det en hel del ideellt arbete som krävs för att administrera detta, men vi skulle då få en rabatt på 20% av priset (ord. 1395:-). Nu är det så att TeliaSonera centralt har gått ut med en kampanj där man kan få köpa dessa enheter till priset 895 kr, kampanjen gäller till mitten av november. Eftersom detta är ännu lägre än det prisförslag vi fått innan, så verkar det bara dumt om vi skall lägga ner en massa arbete på att administrera detta när var och en bara behöver besöka Telia-butiken i Visby (eller någon annan Telia-butik) för att köpa dessa till ett ännu lägre pris.

Så för att summera:

Vill du ha en Ruckus? Köp den själv på Telia-butiken på Adelsgatan! (ert val på beställningsblanketten gäller inte längre).

Månadsavgift

När tjänsterna väl kommer igång så kommer vi även börja fakturera er månadsavgiften på 350 kr, vi håller ännu på att titta på olika alternativ för hur detta skall gå till. Till att börja med så kommer vi nog att skicka ut fakturorna manuellt och månadsvis, men efter årsskiftet (eller årsmötet) så hoppas vi att vi kan få denna process automatiserad på något sätt. Vi skall även se på möjligheter att betala avgiften kvartalsvis, halvår, helår, och via autogiro. Vi ber om att få återkomma när vi vet mer. Samtidigt letar vi efter någon med ekonomisk bakgrund som kan hjälpa oss med detta, vår kassör Elisabeth ämnar att lämna oss vid årsskiftet så vi skulle behöva få in en eller flera personer som kan hjälpa till. Snälla, hör av er om ni har möjlighet!

Annonser
Det här inlägget postades i Fibernyheter. Bokmärk permalänken.