Grävningen är snart klar

Hejsan!

Grävarbetet rullar på borta i Dalhem, man har nu gjort större delen av Vidunge-vägen, när veckan är slut så skall nog hela den vägen vara klar. Grävarna spår själva att det nog är en och en halv veckas arbete kvar. Efter Vidunge så kör de tillbaka och tar Åkerlyckan och vägen in till Ganthem på dibjärsbacke i Hörsne. Vi har fått reda på vart vårt kopplingsskåp skall stå vid telestationen, så nu kan vi påbörja grävningen den sista biten in till stationen i Hörsne också.

Om ni undrar varför grävarbetet stannade upp precis innan Dalhems telefonstation så beror det på att vi väntar på att Eltel skall komma och markera upp vart den stora fiberkabeln som matar hela den stationen ligger placerad, innan den har blivit markerad så vågar vi inte gräva i området.

Så gott som alla vägundergångar i Hörsne och Bara skall nu vara färdiga och hålen skall vara igenfyllda. Vi har pratat med BRS Networks och deras underentreprenör, Topfibre, och de tänker påbörja blåsningen i Bara (område #1) denna vecka. Blåsningsarbetet beräknas ta fem veckor. Det är JÄTTEVIKTIGT att alla som fått grävt hem till sig nu även ser till att hämta ut installtionskittet och sätter upp lådan på väggen! Se till att slangen som grävarna har lämnat vid väggen även ansluts till botten av lådan så att man kan blåsa en kabel från kopplingsskåpet hela vägen in i er låda. Se exempel på hur jag gjorde min installation.

Vi kommer ha TVÅ utlämningstillfällen av utrustningen som vi har fått av Telia och som är den utrustning som man skall ha i hemmen. Första tillfället är Torsdag den 6/9 mellan kl.18:00 och 20:00 i Bara bygdegård. Andra tillfället är Lördagen den 8/9 mellan kl.10:00 och 12:00 i Bara bygdegård. Se till att du kommer dit och kvitterar ut din utrustning, om du inte kan närvara på något av tillfällena så kontakta styrelsen så ordnar vi det. Utrustningen består av fiberomvandlaren, gateway (RGW) och två TV-boxar.

Ett informationsmöte i Bara bygdegård kommer att hållas under september/oktober där en representant från Telia kommer ut och informerar om hur tjänsterna funkar och hur man kommer igång. Vi återkommer med en kallelse.

Angående dagsverken så finns det ännu jobb kvar att göra, kontakta er områdesansvarig för att få reda på vad som ni kan hjälpa till med. Det finns till exempel stenar som skall tas bort från åkrar, grenar och sly från vägarna genom skogen som röjts för grävmaskinerna, trädgårdar som behöver återställas, m.m. Vi söker även några som kan tänkas anordna ”fiberpubbar” eller liknande i Bygdegården, kontakta gärna oss i styrelsen!

Annonser
Det här inlägget postades i Fibernyheter. Bokmärk permalänken.