Vi spottar i nävarna och kör vidare…

Idag(måndag) är de båda grävlagen tillbaka från sin semester och har börjat gräva och plöja. Killen som kör bergfräsen tog inte semester vecka 28 som de andra utan jobbade hela den veckan med att fräsa på ställen där vi visste att det fanns berg (t.ex. gamla Folketshus på Dibjärs-backe) så att det skall vara förberett när dom andra kommer tillbaka från semestern. Jag fick också reda på att planeringen av grävningen hade ändrats lite, ett grävlag kommer att börja vid Bo Hammar och jobba sig ner mot Hörsne kyrka, precis som vi meddelat tidigare. Men det andra grävlaget kommer INTE att börja vid BRF Åkerlyckan och fortsätta mot Dalhem, utan de kommer istället börja vid Hörsne kyrka och gräva för att möta upp det första grävlaget. De kommer alltså försöka göra färdigt den delen av Hörsne som är på andra sidan av ån innan de tar Åkerlyckan och fortsätter bort mot Dalhem. Det var tydligen smidigare så och krävde färre maskinflyttar.

Gänget som kör borren har ännu semester en vecka till och kommer sedan tillbaka för att börja borra under de statliga-vägarna (Trafikverkets) nu när alla TA-planer kommit in.

Vi har idag även haft två missöden i form av avgrävda elkablar som en del av er förmodligen redan har märkt. Dagen började med att en elkabel in till Michael Kolmodin (och kanske hanns närmaste grannar) blev avgrävd, och på slutet av dagen hände samma sak uppe vid reningsverket vid BRF Åkerlyckan. I båda fallen var GEAB på plas rätt snabbt, men det tog betydligt längre tid att åtgärda den senare avgrävningen och rätt många hushåll blev drabbade. Även mitt hus som ligger 700 meter därifrån var utan ström i cirka 40 minuter, under kvällen skall alla ha fått tillbaka strömmen. Problemet i båda fallen var att GEAB inte hade markerat ut ordentligt vart deras kablar gick vilket resulterade i att grävarna inte visste att det fanns en kabel där innan det var försent. Dom kommer att debiteras för extraarbetet, så det är inget som vi som förening skall behöva stå för.

Under nästa vecka kommer vi att försöka fokusera på att slangarna vid de redan borrade väggenomgångarna skall dras färdigt och att borrhålen fylls igen innan någon lyckas snubbla ner i dom och bryta benen. När detta är gjort så kan fiberblåsarna komma hit och börja blåsa den första sträckan som vi nu redan har grävt (cirka en tredjedel av den totala sträckan). Det är därför viktigt att ni som redan har fått grävt in till er fastighet nu ser till att få upp skarvboxen på väggen och ansluter slangen till denna, så att när de börjar blåsa fiber så skall fibern kunna blåsas hela vägen in i skarvboxen. Skarvboxen, eller installationskittet som vi även kallat den, finns att kvittera ut hos Elisabeth Molin, Göran Löfqvist eller Johan Stenström.

Annonser
Det här inlägget postades i Fibernyheter. Bokmärk permalänken.