Under sommaren

Vi är nu nästan helt klara med Norrbys kviar, det är på några ställen som det finns grävning kvar in till husen. Grävmaskinerna har nått fram till Hörsne kyrka och skall nu fortsätta att gräva längst den stora vägen från Michael Kolmodin upp till Fredrik Klimczak. Det är nog så långt som de hinner denna vecka, därefter så tar dom tre veckor semester och börjar åter vecka 31. Här är en karta som visar ungefär hur långt vi kommit (grönt är färdigt, eller nästan färdigt). Efter semestern fortsätter dom med Åkerlyckan och kommer även påbörja grävningen uppe vid Bo Hammar på Lina myr (område #8).

Arbetet har flutit på bra, inga avgrävda ledningar än, det lilla grus i maskinerna som vi har haft är att det på vissa ställen varit lite snålt med röjningen och att det inte varit käppat hela vägen in till husväggen. Men det har vi försökt förmedla till våra områdesansvariga så förhoppningsvis skall det blir ännu bättre i resterade områden.

Vi har påbörjat borrningen av vägundergångarna på de kommunala vägarna i väntan på att TA-planerna hos trafikverket godkänns, hela Norrbys kviar och upp till kyrkan är färdigborrat.

Se till att hämta installationskittet och montera upp lådan på husen NU i sommar, om dom inte sitter på plats i höst när fiberblåsningen börjar så får ni själva bekosta det extrabesök som fiberföretagen behöver göra för att svetsa och koppla in er fastighet! Saker ni bör tänka på när ni monterar boxen:

  • Placera den cirka en meter upp på väggen.
  • Borra hålet i 45 grader så att böjen på fibern på in och utsidan inte blir så stor.
  • Linda upp överbliven fiberkabel i boxen på utsidan av huset eller tejpa fast rullen på boxen om den är för lång för att passa i boxen, låt inte rullen hänga och dingla i blåsten för det kan skada fibertråden.
  • Minsta böjradie för slangen utomhus är 30 centimeter (som en underarm), minsta böjradie för den vita fiberkabeln inomhus är som en snusdosa.
  • Montera ett metallskydd för fiberkabeln så att ni inte skadar den med t.ex. busktrimmern.
  • Övergå till kopparkabel så fort som möjligt inne i huset, kopparkabel är mindre känslig för skarpa böjar och är lättare att byta ut om det skulle behövas.
  • Där ni väljer att fiberkabeln skall övergå till kopparkabel skall ”fiberomvandlaren” (levereras av Telia senare) vara placerad. Den behöver ha tillgång till ett elurtag (behöver inte vara jordat) och elkabeln som levereras med fiberomvandlaren är cirka en meter lång.

 

Snygg ingång till hus hos Göran

Snygg ingång till hus hos Göran


Det är bra om ni funderar redan nu på vart kopparkabeln från fiberomvandlaren skall gå vidare i huset, den skall gå vidare till gatewayn (RGW kallar Telia den för, och levereras även den senare). Gatewayn skall vara centralt placerad, nära era TV-apparater och ert första telefonurtag. Den kan inte placeras på väggen då kablarna till gatewayn går in på dess baksida, kolla manualen för vidare beskrivning.

Från gatewayn skall det gå vidare nätverkskablar till digital-boxarna (ni får två stycken, levereras av Telia senare) som är ansluta till era TV-apparater. Nätverkskabel är det mest driftsäkra alternativet att koppla upp era digital-boxar, men om det är svårt att få fram en kabel till er TV så finns det trådlösa alternativ(Ruckus MediaFlex N) att köpa hos er närmaste Teliabutik. Här är manualen till Ruckus-boxen och en instruktionsvideo.

Vi i styrelsen har varit på ett Fibernät Gotland-möte på Lövsta med representanter från TeliaSonera, följande nyheter tog vi med oss hem:

  • Telia kommer snart att erbjuda hyrfilmer (via deras on-line videobutik) i 1080i-kvalitet, TV utsändningarna kommer dock fortfarande vara i 720p. Att TV utsändningarna ”bara” är i 720p är ingen teknisk begränsning, det beror helt enkelt på att de inte får bättre kvalitet från leverantörerna (t.ex. SVT).
  • De kommer även att erbjuda filmer i 3D i deras videobutik, för de av er som har 3D-TV.
  • På Internetsidan har dom nu fått stöd för IPv6 i sin utrustning, det kommer inte påverka oss i någon utsträckning som jag ser det de närmaste åren.
Annonser
Det här inlägget postades i Fibernyheter. Bokmärk permalänken.