Första statusuppdateringen för i år

Hej och ursäkta att ni fått vänta en hel månad på ny information om fiberutbyggnaden.

Jag sitter just nu och äter frukost och skall därefter hämta upp Elisabeth Molin för att tillsammans åka på ett möte på Lövsta lantbruksgymnasium anordnat av den nya ”paraplyorganisationen” Fibernät Gotland. Det blir ett möte till vilket alla fiberföreningar på Gotland är kallade, och som jag förstår det så kommer det vara öppna diskussioner där vi växlar erfarenheter och försöker lösa problem tillsammans. Det här är första mötet sedan föreningen skapades så det skall bli intressant att se vad alla har att säga och vad Fibernät Gotland själva anser att de har för uppgift. De sägs ha fått pengar från Regionen(?) för att driva små arbetsgrupper vars syfte är att lösa gemensamma problem som föreningarna har, samt att hjälpa nya föreningar att komma igång.

För övrigt så har vi haft ett möte med TeliaSonera, Länsstyrelsen och Regionen för att förhandla fram en ersättning för sträckan vi måste gräva mellan Hörsne och Dalhem. Som det ser ut nu så kommer dom att betala en del av vår kostnad, vi håller på att ta fram offerter till dom för våra kostnader. Vi passade även på att stämma av med TeliaSonera om vad som ingår i abonnemanget i form av tjänster och utrustning, det ändrar sig hela tiden så det gäller att hålla sig à jour.

Vi hade en dead-line vid årsskiftet då vi ville får in svar från alla fastighetsägarna huruvida de vill koppla in sina fastigheter eller ej. När vi räknar samman siffrorna så får vi 138 st intresserade fastigheter och 54 st som valt att avstå, det ger oss en anslutningsgrad på 72%. Men inget motiverar en som en annalkande grävmaskin vad det någon som sade, så vi har förhoppningar på att ännu fler väljer att gå med innan grävningen startar.

Nästa stormöte är nu på Tisdag den 7/2 kl. 19:00 i Bara byggdegård, alla borde ha fått en lapp i brevlådan sedan en vecka tillbaka vid det här laget. Vi kommer presentera arbetet vi gjort hittills, vad som kommer framöver, göra en ytterligare dragning om vilka tjänster som ingår, samt gå igenom vår reviderade budget (vad det kommer kosta). Vi kommer att prata om hur och när inbetalningen av insatsen skall ske och vi kommer ha en representant från banken som kommer att prata om ”fiberlån”.  Alla är hjärtligt välkomna och se till att få med alla grannarna omkring er! Har ni några frågor så får ni gärna ta med dom också.

Vi har fått in tre offerter för förläggningen av fiberkabel från intresserade gräventreprenörer. De låg nära varandra i pris så vi har fått titta på enskilda detaljer och ringt kring till deras referensföreningar för att få en samlad uppfattning. Vi har nu gjort vårt val och kommer presentera detaljer under mötet nästa vecka.

Vi har representanter från styrelsen som åker runt i socknarna just nu för att få markägaravtal underskrivna, ni har möjlighet att skriva under markägaravtal, men även fastighetsägaravtal på mötet på tisdag. Vi skulle vara jätteglada om så många som möjligt utnyttjar den möjligheten, så blir det inte lika mycket jobb för oss.

Annonser
Det här inlägget postades i Fibernyheter. Bokmärk permalänken.