Vi gräver till huset

Hej, efter kvällens styrelsemöte har vi bestämt att vi kommer att gräva hela vägen fram till varje fastighet! Vi har tidigare sagt att vi skall göra som föregående föreningar och bara gräva fram till tomtgränsen och att fastighetsägaren själv får ombesörja grävandet på sin egen tomt. Men efter samråd med flera föreningar som redan har byggt färdigt sitt nät där vi frågat dom vad de skulle gjort annorlunda om de skulle fått börja om, så väljer vi nu att gå hela vägen fram till huset. Detta kommer att höja priset på insatsen något(vi har ännu inte räknat ut hur mycket), men eftersom man som fastighetsägare ändå skulle fått hyra in någon som gräver på ens tomt så kommer det inte att påverka den totala kostnaden. Det kommer förmodligen till och med bli billigare eftersom vi med en central upphandling med grävföretagen säkert kan få ett bättre pris än om man som enskilt hushåll skall hyra in ett företag för att utföra jobbet. Grävningen på tomten sker dock på fastighetsägarens ansvar, om denna inte noggrant märkt upp vart ledningar och rör går och vi råkar gräva av dessa så får fastighetsägaren själv bekosta alla reparationer!

Tillsammans med våra underbara(!) områdeschefer håller vi nu på att kontakta alla som tidigare svarat ”kanske” på frågan om de vill ansluta sina fastigheter. Vi har tagit fram ett informationshäfte(Regionens ”Sockenmodellen” som är lite omarbetad och anpassad) som de kommer att få, många som är lite tveksamma känner att de behöver lite mer information för att kunna göra ett aktivt val. Även de som tidigare har svarat ”nej” kommer vi att skicka ett informationshäfte till, ifall de har ändrat sig, ett slags andra/sista-chansen. Vi har bestämt att vi vill ha slutgiltigt svar från alla SENAST den 1:a januari 2012, detta för att vi kunna veta vilket underlag och prisbild vi har att röra oss med inför en grävstart förhoppningsvis i mars månad.

Vi har under förra veckan haft ett möte med bostadsrättsföreningen ”Åkerlyckan” och de har fram till och med den 1:a december på sig att bestämma sig om och vilka lägenheter de vill ansluta.

Angående insatsen så sa vi på förra stormötet att vi har bestämt oss för att dela upp den på två betalningstillfällen, just för att hushållen inte skall behöva betala en så stor summa på en och samma gång. Tyvärr måste vi nu backa på det beslutet av skattemässiga skäl och vi kommer att behöva begära in betalningen av insatsen som en enda inbetalning. Detta kommer förmodligen att ske i slutet av januari/början av februari, så det kan vara klokt om ni redan nu börjar lägga undan lite pengar till dess.

För övrigt så har vi begärt visning av befintliga ledningar av övriga nätägare i området(GEAB & Skanova), samt begärt visning av fornlämningar i vårt tänkta grävområde.

Slutligen så fick vi äran att vara med på Dalhems första stormöte i Dalhem bygdegård den 17 november. 68 st dalhemsbor närvarade och inbjudna var Anne Ståhl-Mousa(Regionen) och representanter från Farhem-Linde-Lojsta fiberförening. Stämningen var på topp med många bra frågor. Jättekul att dom nu också är igång och vi ser fram mot ett givande och tätt samarbete framöver! Vi har hittills haft ett möte för att stämma av gränserna mellan fiberföreningarna så att inte något hushåll skall hamna ”mellan” gränserna.

Annonser
Det här inlägget postades i Fibernyheter. Bokmärk permalänken.